Beleggen in Opties

Beleggen in opties wordt over het algemeen als erg risicovol beschouwd. Echter kun je risico’s altijd zo veel mogelijk beperken door een goede voorbereiding. Een basiskennis van het product is daarbij essentieel. In dit artikel lees je over basistips van beleggen in opties. Je leest onder andere over de definitie, de verschillende belangrijke begrippen en tot slot kun je lezen over hoe het allemaal werkt op de Amsterdamse beurs. Voordat je daadwerkelijk begint met beleggen, is het raadzaam om de risico’s goed bij langs te lopen. Beleggen is namelijk altijd met risico.

Wat zijn opties?

Een optie geeft het recht om een bepaald product te kopen of te verkopen tegen een vastgestelde prijs. De waarde is gebaseerd op de koers van de onderliggende looptijd. Dit staat genoteerd in het optiecontract.

Handelen nu voor iedereen

De verschillende opties

Binnen de opties zijn nog weer aantal verschillen. Je hebt namelijk keuze uit een call optie en een put optie. Eerstgenoemde variant geeft de koper het recht om een bepaalde waarde binnen de periode te kopen. Deze prijs wordt van te voren vastgesteld. Men noemt dit ook wel een optiepremie. De put optie geeft het recht om de waarde te verkopen tegen een afgesproken koers. Dit is geschikt voor iemand die zich wil ‘verzekeren’ van de waarde gedurende de looptijd.

De onderliggende waarde

Het beleggingsproduct bestaat uit een onderliggende waarde waarop de koers is gebaseerd. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een aandeel, een grondstof of misschien zelfs een valuta.

Expiratiedatum

De expiratiedatum geeft aan wanneer het financiële product ‘verloopt’. Over het algemeen is dit de derde vrijdag van de afloopmaand. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, maar is doorgaans wel de regel op de Nederlandse optiebeurs. Uiteraard bestaan er ook enkele afwijkende data.

Uitoefenprijs

De uitoefenprijs is een term dat vaak wordt gebruikt als je gaat beleggen in opties. De houder kan namelijk de onderliggende waarde kopen of verkopen. In feite gaat hij het recht niet of wel uitoefenen om te kopen of te verkopen tegen de zogenaamde uitoefenprijs.

Kiezen tussen call opties en put opties

Nu je de basisbegrippen van opties kent, kun je een keuze maken tussen de verschillende varianten. Zoals eerder al werd vermeld, kun je kiezen tussen call en put. Beide varianten hebben een voor- en nadeel. Zo heb je met call het recht om aandelen te kopen (kopen) én de plicht om te verkopen (schrijven). Bij put heb je het recht om aandelen te verkopen (kopen) en de plicht om aandelen te kopen (schrijven).

De beurs op

De beurs geeft maandelijks nieuwe opties uit. Voor liquide aandelen (beleggingen die goedkoop zijn om te verhandelen met een korte looptijd) kun je kiezen tussen een looptijd van 1, 2, 3, 6 en 12 maanden. Als je naar de beurs in Amsterdam gaat, kun je zelfs dag-opties kiezen. Deze kun je dus binnen dezelfde dag alweer verhandelen. Uiteraard zijn er ook opties met een langere looptijd, zoals bijvoorbeeld vijf jaar. Dit behoort ook nog tot de liquide aandelen, maar dit is dan ook echt het uiterste.

Reageer